Lejekontrakt for erhverv – Hvad SKAL du vide inden, du underskriver

Kontrakt Ehrverv

Når du skal leje kontorer til din nystartede virksomhed eller erhverv, skal du altid underskrive en lejekontrakt. Det er uanset om, du driver en lille start-up på tre mennesker, eller allerede har ti-tyve medarbejdere, der står klar til at flytte ind på jeres nye kontorer.

Men hvilken forskel er der på lejekontrakter til privat og erhverv? Læs med og få styr på de vigtigste forhold, når du skal underskrive en lejekontrakt for erhverv.

Hvad er en erhvervslejekontrakt?

En erhvervslejekontrakt er skriftlig aftale, der bliver lavet mellem en udlejer og en lejer. Lejeren i dette tilfælde er ikke en privatperson, men derimod en virksomhed eller organisation. Det betyder, at når du opretter dit ApS, så er det din virksomhed, der er ansvarlig for overholdelse af lejekontrakten, frem for dig som person.

En lejekontrakt til erhverv bliver også reguleret af en anden lovgivning, end ved privat beboelse. Erhvervslejekontrakter ligger under erhvervslejeloven.

Hvad indeholder en lejekontrakt for erhverv?

Lejekontrakten skal præcisere, hvilke vilkår og forpligtelser, som der er for lejemålet. På almindelig dansk betyder det, at lejekontrakten beskriver lejemålet og forklarer juridiske forhold, som begge parter skal overholde. Det kan for eksempel være:

  • Identifikation af lejer og udlejer
  • Beskrivelse af lejemålet
  • Om det er en tidsbegrænsede leje
  • Den månedlige husleje
  • Forvarsling om ændring af lejen
  • Krav til lejemålets stand ved ind- og udflytning
  • Vedligeholdelsespligt
  • Fraflytning
  • Oprettelse af ApS, IVS eller lignende har været lovlig
  • m.

Fordi du binder dig til disse rettigheder og forpligtelser, er det vigtigt, at du grundigt gennemgår kontrakten, som udlejeren har sendt dig. Du skal aldrig underskrive noget, som du ikke er enig i.

Skal en lejekontrakt for erhverv være skriftlig?

En lejekontrakt til erhverv skal altid være skriftlig. Mundtlige aftaler er svære at håndhæve, og kan give anledning til misforståelser. Men selvom den skal være skriftlig, behøver den ikke være på et stykke papir. Den kan sagtens være digital. Det betyder også, at den sagtens kan være underskrevet med NemID.

For at undgå misforståelser eller konflikter mellem parterne, er det ofte en god idé at gemme en ekstra kopi, du altid kan få fat i. Back-uppen kan du for eksempel gemme i skyen eller på et SD kort.

Hvordan er lejemålets stand?

Inden du underskriver erhvervslejekontrakten og flytter ind på dine nye kontorer, skal du også tjekke lejemålets stand.

Hovedreglen er, at det skal være i samme stand, når I på et tidspunkt flytter bort igen. Det betyder også, at du skal gøre udlejeren opmærksom på mulige fejl og skader, som ejendommen har i forvejen. Hvis ikke, kan du risikere at være ansvarlig for reparation af skader og slid, der var til stede, inden din virksomhed flyttet ind.

Derfor er det også en god idé at undersøge den forrige lejers fraflytningsrapport, så du er ordentligt sat ind i lejemålets stand.

Hvad er din vedligeholdelsespligt?

I erhvervslejemål har du, på samme måde som ved beboelse, en vedligeholdelsespligt. Det betyder, at du skal sørge for, at ejendommen ikke bliver misligholdt.

Når du underskriver lejekontrakten, skal du også være opmærksom på, om du har den indvendige og den udvendige vedligeholdelsespligt. I en almindelig lejekontrakt til erhverv har lejeren typisk den indvendige vedligeholdelsespligt. Det betyder, at du er ansvarlig for mindre reparationer og vedligeholdelse såsom hvidtning, maling, tapetsering og lakering af gulve.

Det er også en god idé lige at trække din Nilfisk støvsuger frem og give lejemålet en ordentlig støvsugning en gang imellem. Hvis du ikke holder lejemålet i pæn stand, kan du risikere at bryde din lejekontrakt. Se din lejlighed som din krop, hvis ikke du holder den ved lige, så skal man pludselig i gang med et endnu hårdere træningsprogram.

Den udvendige vedligeholdelsespligt er mere gennemgribende. Det omfatter også kloakering, vinduer, vand- og varmeforsyning, belysning og vigtigst af alt, at ejendommen ikke er nedstyrtningstruet.

Skal du have hjælp til din lejekontrakt for erhverv?

Lejerens Frie Retshjælp er en gratis retshjælp, som kan hjælpe dig med problemstillinger inden for lejeloven. Vi hjælper både lejere og udlejere. Kontakt os: her.

Få hjælp nu

Vores dygtige juridiske rådgivere er klar til at hjælpe dig.